Panowie, a wiecie może z jakiej skrzyni pochodzą te koła do przełożenia 0.67, bo nie jestem w stanie tego nigdzie sprawdzić, a widziałem że wiekszość kupowała nowe w ASO.
[O2] Dłuższy piąty bieg - jak to wygląda ?
Zwiń
X
-
Nie kupiłem bo miała akurat uszkodzenie tam gdzie te tryby z boku są i jeden uszczerbiony. Była, a może jeszcze jest za 300 zł z https://www.olx.pl/oferta/2014r-fabi...5-IDrWTQT.html
Komentarz
-
-
Jestem po wymianie kół piątego biegu od Antonio Masiero 37:50. Kupione nowe , komplet wraz z łożyskiem igiełkowym z Alleg.. Przejechałem około 1000 km i wszystko jest ok. Nie ma drgań czy wypadania 5 biegu. Mam skrzynię LVN przebieg 110kkm. Przy prędkości około 110 km/h występuje takie bardzo delikatne "buczenie" ale raczej od silnika niż od skrzyni. Polecam przełożenie 0,74, zwłaszcz jeśli nie jeździcie sami. Z moda jestem zadowolony i uważam że to dobrze wydane 550zł.
Komentarz
-
-
Witam wszystkich,
widzę, że dla wielu temat jest nadal aktualny i na bieżąco rzeźbiony. Mam możliwość załatwienia 5-6 kompletów nowych oryginalnych kół zębatych o najdłuższym z możliwych przełożeń tzn. 0,673 (nr kół to 02T 311 158 AL / AT / Q oraz 02T 311 361 AB) za cenę 250 Euro lub 1.070 zł (oficjalna cena w serwisie ASO 300 Euro / 1.280 zł) przy przedpłacie na konto, żebym miał gwarancję, że zainteresowany weźmie te koła na 100%. Najlepiej by było jakby się zebrało lub zdecydowało 5-6 użytkowników, wtedy mogę te 5-6 kompletów zamówić za jednym razem. Jeżeli jest ktoś zainteresowany to proszę o kontakt.
Komentarz
-
-
Witam szanowne grono, odgrzewam kotleta.
Od pewnego czasu posiadam octavię 2 1.6 mpi wraz ze skrzynia lvn i jak każdy szukam opcji wydłużenia piątki. Najbardziej odpowiadałoby mi przełożenie 0,67 i tu rodzi się zagwostka. Z wypowiedzi pejo i leonn wynika ze w skrzyniach m.in MFX i LNJ występuje takowe przełożenie. Z racji ze Antonio Banderas nie oferuje tych przełożeń i nie zamierzam wydawać 1100 zł za dwa tryby obdzwoniłem wszystkie możliwe kontakty z oferta regeneracji MFX i okazuje się ze ta skrzynia ma tryby 37:50 na 5 a nie 35:52. Nie mogłem uwierzyć i sprawdziłem etke i to się niestety potwierdza. Wychodzi jak byk 0,74 dla mfx. Z tego co wygrzebałem 35/52 występowało w takowych skrzyniach MAB MAH NVS LHX MNZ ale są one praktycznie niedostępne na rynku wtórnym. Czy jakiś praktyk a nie teoretyk może potwierdzić z czego pozyskał 0,67 i nie chodzi mi o aso
Komentarz
-
-
Osobiście tego nie robiłem ale zrobili to w zakładzie regenerującym mfx-y i niestety pokrywa się to z danymi z etki. Od biedy wziąłem to 0,74 ale już wiem, że do moich celów lepsze będzie 0,67.
Jezeli ma ktoś na sprzedaż 0,67 albo chce się zamienić za 0,74 to śmiało na priv. W okolicach Warszawy mogę nawet podmienić tryby na warsztacie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pejo Zobacz wpisNowe koła o przełożeniu 0.67 w ASO wychodzą około 1500 zł.
szukam własnie rozwiązania do BSE na jazdę autostradą
jedni piszą 6 biegów z FSI a inni żeby zmienić piątkę
i zgłupiałem :-(Ostatnio edytowany przez Przemek_i; 26272.
...Moje Cappuccino MPi...
jest jeszcze Fabia 2 FL 1.2 MPi + LPG
sprzedana O1 1.6 MPI AKL + LPG
wcześniej Corsa 1.0 12V "WŚCIEKŁY LITR"
Komentarz
-
-
Również mocno zastanawiam się nad podmiana 5 na 0,74 może ktoś się orientuje jaka cena w aso?Skoda Octavia II FL
Motul 8100 X-Cess 5W40, Filtry Knecht, Świece Beru
https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/2sDZh/
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maly745 Zobacz wpisRównież mocno zastanawiam się nad podmiana 5 na 0,74 może ktoś się orientuje jaka cena w aso?
Czytam wątki i zbieram informacje.
Mam zamiar pojechać do firmy regenerującej skrzynie żeby zapytać czy wejdzie mi 6 bieg ze skrzyni z 1.6 FSI, czy trzeba przekładać skrzynię?
Ma ktoś informacje jakie są obroty przy 140 km/h po zmianie tego trybu piątego biegu?
A może jakie są w 1.6 FSI na szóstce przy 140 km/h?
Komentarz
-
-
Gość
-
Już wiem że 6 biegu do naszej skrzyni włożyć się nie da bo wałki są inne i nie mają miejsca na dodatkowy bieg.
Zostaje albo zmiana w naszej piątego biegu albo skrzynia z 1.6 FSI sześciobiegowa - koszt skrzyni 1400 górę :-(
Regenerowana z gwarancją 2400plnOstatnio edytowany przez Przemek_i; 26272.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez unicestwiacz_wszechrzeczy Zobacz wpisA jak mu spadną obroty przy 140 km/h, to utrzyma tę prędkość (na przykład) na tej długiej górce za Dębicą? Bo z fabryki ma wtedy okolice maksymalnego momentu, a po modyfikacji będzie słabszy.
Mam 0,67.
Dwa dni temu z dachboxem na autostradzie ...samochod doladowany na full, lekki wiatr w nos i nie mial sily pojechac szybciej niz 160km/h i jakis 4000 obrotach na LPG.
Rok temu jak trafila sie gorka w czechach (przy pelnym doladowaniu z dachboxem) to zwalnial do 130....nie mial sily
Bez dachboxa i pusty to leci i 180km/h (na plaskim)
Komentarz
-
-
Cześć, posiadam Tourana 1.6 MPI BSE ze skrzynią FZT. Piszę tutaj, ponieważ ten temat rozwinął się na tym forum do maksimum, a ja sam nie mogę nigdzie otrzymać potrzebnych mi informacji. Niestety, w skrzyni FZT sprawa nie wygląda tak dobrze, jak u Was. Moje przełożenie główne to 5.067, a piątego biegu to 0.740. Dlatego pozostaje mi zmiana tylko na 0.673, która byłaby dla mnie niewystarczalna. Biorę pod uwagę zmianę dyferencjału, ale najpierw pytanie:
Czy mogę założyć na piątym biegu coś jeszcze mniejszego niż 0.673 ?
Przykładowo znalazłem koła (0,646) od skrzyni LHY:
1. kolo zębate stale 02U 311 165 L (31 zębów)
2. kolo zębate załączane 02U 311 349 R (48 zębów)
Ale jak mogę sprawdzić, czy koła będą pasować?
Może znacie coś mniejszego?Ostatnio edytowany przez tinware91; 49282.
Komentarz
-
-
Szukaj w ETCE...nie ma tam wymiarow i sa bledy co do ilosci zebow...wiec jest jakies ryzyko z przekladka...jak mozesz tanio zdobyc to moze warto zaryzykowac...Moze jak lozysko glowne jest takie samo w obu skrzyniach to maja taki sam rozstaw...a czy walki beda mialy te same srednice w tym przekroju to trudno stwierdzic (jak sa te same numery czesci to pewnie beda takie same)
Komentarz
-
Komentarz